PARAULES DE L’ALCALDE de VALÈNCIA JOAN RIBÓ (29.09.2017)

0
838

PARAULES DE L’ALCALDE de VALÈNCIA JOAN RIBÓ (29.09.2017)

És una gran satisfacció personal presentar aquest llibre del poeta Ibn Khafaja d’Alzira, trenta anys després de la seua primera edició feta per l’Ajuntament de València l’any 1986. Edició produïda aleshores en el marc dels Encontres d’Escriptors del Mediterrani. La reedició que veieu te el simbolisme d’assenyalar la represa cultural de la ciutat i d’aquelles joves corporacions que s’incorporaren a la democràcia després de les eleccions municipals de l’any 1979, primeres després de la llarga nit del franquisme.

Encontres d’Escriptors que, junt amb la Mostra de Cinema i la Trobada de Música, manifestaven la voluntat de situar al Cap i Casal com centre cultural d’un espai tan nostre com el configurat pels pobles del Mediterrani. Un espai aquest, que és ben nostre per història i tradició civil. Un espai de trobada, convivència i creativitat cultural que mai deuria haver estat abandonat. Per desídia i inanició no es va saber salvaguardar el patrimoni cultural que aquelles  tres iniciatives tenien per a la ciutat de València, com a lloc de trobada de les diverses tradicions culturals i lingüístiques que conformen la pluralitat de la civilitat mediterrània.

Sobre el nostre antic poeta àrab d’Alzira, em permetreu que em limite a parafrasejar les paraules finals de la introducció escrita pel poeta valencià Josep Piera, que és al mateix temps el traductor de la versió valenciana:

«L’obra poètica d’Ibn Khafaja d’Alzira, no solament representa una manera de sentir i d’expressar el cos en el paisatge i l’amor en la natura, sinó que és la personificació poètica d’una forma de viure profundament civilitzada, és a dir, mediterrània. I una mostra que la cultura i la poesia àrabs formen un bell calidoscopi de llums que es mostra multicolor, i no com la cruel màscara negra del terror.” 

 

Bona lectura i moltes gràcies.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.